Hyresavtal
En viktig del när man letar ny lokal är att se över hyresavtalet. Innan ni undertecknar avtalet finns det flera viktiga saker att tänka på.
Vad får man för beslutsunderlag?
Efter att parterna är överens tar hyresvärden normalt fram ett hyresförslag som gås igenom tillsammans. Hyresavtalet reglerar vad som skall gälla för hyresförhållandet. Hyrestidens längd, hyra, andra avgifter, uppsägningstid och ansvarsfördelning (gränsdragningslista för lokaler).
Förutom hyran så blir man normalt debiterad för fastighetsskatt, värme, kyla, sophämtning och ibland även för snöröjning och sandning. El betalar man oftast på eget abonnemang. Vatten kan ingå, men inte alltid.
De flesta lokaler och fastigheter är registrerade för moms. Om du inte bedriver momspliktig verksamhet kan du inte hyra en momsad lokal. Det hjälper inte att bolaget är momsregistrerat, utan verksamheten måste vara momsad. Ibland ställer det till problem och då riskerar du att fastighetsägaren inte vill eller kan hyra ut.
Hyresavtalet är oftast ett standardavtal från Fastighetsägarna Sverige som är framtaget för att förenkla avtalsprocessen – för både hyresvärd och hyresgäst. Till detta standardavtal har många fastighetsägare tagit fram särskilda villkor för att förtydliga det som står i standardavtalet, eller komplettera med det som saknas. Hyresavtalet bör gås igenom noggrant så att man förstår innebörden i villkoren. Många fastighetsägare idag erbjuder gröna avtal – om det kravet ställs.
Hur lång tid skriver man ett hyresavtal på?
Hyresavtalet är normalt på tre eller fem år, men både längre och kortare tid förekommer. Vid stora investeringar kan man räkna investeringen på längre tid än hyresavtalet, lämnar man när avtalet går ut får man i så fall betala en lösen. Detta är för att hyran inte skall bli för hög under avtalstiden och den påverkas inte om man stannar den totala tiden ut.
Granska hyresavtalet!
Ta gärna hjälp av någon när ni skall läsa igenom avtalet. Det kan vara ett juridiskt ombud eller den lokalmäklaren som hjälpt till med lokalsökningen.
Hur mycket tid tar det att få ett hyresavtal på plats?
Efter att alla bilagor, med ritningar och gränsdragningslista, är presenterade skall det gås igenom. Man skall komma överens och justeringar kan behövas göras. Det skall dessutom fattas ett formellt beslut hos både hyresgästen och hyresvärden. Oftast behövs ett styrelsebeslut. Normalt tar detta minst en månad.
Vem skriver under avtalet och hur?
Att underteckna ett hyresavtal är inte en löpande förvaltningsåtgärd. Om inte VD tecknar firman, vilket hen normalt inte gör, så skall firmatecknarna skriva under. Idag sker detta oftast digital vilket förenklar processen och accepteras av de flesta bolag.